Kirjoja, seksiä ja perjantai-elokuva

Mielenterveyshuollon tapaaminen oli tällä kertaa hyvin raskas, sillä mieleen piti palauttaa paljon jo unohduksiin painuneita asioita. Istuessani sairaanhoitajan huoneessa ja hoitajaparin haastatellessa tuntemuksiani ja olemisiani, tunsin painautuvani yhä syvemmälle alla olevaan tuoliini. Jossain vaiheessa olisin halunnut olla vain hiljaa, mutta tyhjyyden keskeltä löysin hetkeksi oman ääneni.

Henkisesti raskaan koettelemuksen jälkeen päätin mennä kirjastoon, olihan minulle tullut lainauskielto maksamattomien myöhästymismaksujen takia. Kulkiessani hyllyrivien välissä ajauduin ensin terveyskirjallisuuden keskelle ja löysin käsiini pienen kirjasen: Irti murehtimisesta, kustantaja Duodecim. Selailin sitä hetken ja löysin muutaman mielenkiintoisen harjoitteen, jotka voisivat auttaa hädän tullen.

Seuraavaksi käännyin ympäri ja näin toisen hyllyrivin alatasossa seksologian kirjoja. Muistin, että tapaamisessa olin nostanut esille mielialalääkkeiden yhden sivuvaikutuksen, joka aiheuttaa vaikeuksia saada orgasmi. Tuolta alahyllyltä löysin kirjan naisen seksuaalisuudesta ja hetken mielijohteesta tutustuin sen sisältöön. Sen vieressä olisi ollut 1400-luvulta peräisin oleva Nefzawin Tuoksuva Puutarha, mutta sen sikäli mielenkiintoinen sisältö oli liian uskonnollissävytteistä. Käteeni jäänyt kirja on toki miehen kirjoittama, mutta teksti pohjautuu lähes yksinomaan eri tutkimuslähteisiin.

sexual_scene_on_pompeian_mural
Seinämaalaus Pompeijista. Roomalainen kaupunki oli tunnettu yläluokkaisten roomalaisten lomakohde.

Seksi on ollut minulle aina tärkeä osa elämää eikä siitä puhuminen ole tuottanut minulle ongelmia, jos vain kuuntelija sattuu olemaan sopiva. Pisimmän, yli vuosikymmenen kestäneen parisuhteeni ehkä eniten harmittavimmista asioista oli se, että en kokenut voivani puhua seksistä täysin avoimesti. Aivan kuin toiselle olisi syntynyt painolasti aina silloin kun otin puheeksi seksin, siitäkin huolimatta, etten nostanut seksiä puheenaiheeksi sen puutteen takia.

Kun pääsin asunnolleni lainaamieni kirjojen kanssa (lainasin myös muutakin kuin mainitsemani), niin avasin tuon naisen seksuaalisuudesta kertovan kirjan ja silmäilin sen läpi kannesta kanteen. Luin kyselytutkimuksesta, jonka mukaan naiset arvostavat pitkissä suhteissa ulkoisia seikkoja eniten sitä, että pystyy puhumaan avoimesti seksistä. Ilmeisesti itse olin löytänyt elämääni sellaisen ihmisen, jolle tuo kriteeri ei juurikaan merkinnyt mitään vaan suhteessa alkoi hiertää jotkin muut asiat; saadako koskaan tietää lopulta miksi?

Kun on alkanut seksistä kirjoittamaan, niin jatketaan samalla linjalla. Mielestäni #metoo-keskusteluun on luikerrellut käärme sekaan. Seksuaalinen ahdistelu (ja ahdistelu muutenkin) on vastenmielistä, mutta samalla on kiihkeimmät henkilöt päässeet demonisoimaan seksuaalissävytteiset lähestymiset ja suoranaisen flirttailun. Jos yksikään mies ei kehuisi yhdenkään naisen ulkonäköä tai pukeutumista, ei vastaisi vietteleviksi kokemiinsa viestittelyihin ja ehdottaisi intiimimpää kanssakäymistä, niin mielenterveysongelmien määrät ampuisivat kattoon. Samalla syntyvyys painuisi pakkasen puolelle, puhumattakaan parisuhteiden tai ylipäätään suhteiden muodostumisesta. Hyvät käytöstavat, toisten huomioon ottaminen ja omana itsenään olemalla pääsee jo aika pitkälle, mutta omaa seksuaalisuuttaan ei tulisi kieltää.

Tähän on oikeastaan hyvä lopettaa ja antaa filosofisten aivojeni antaa hengähtää. On sentään perjantai. Telkkarista tulee illan teemaan hyvin sopiva elokuva, Braveheart – taipumaton. Siinä (vaikkakin historiaa reilusti vääristääkin) skotti nousee brittejä vastaan menetettyään rakkaansa miehittäjille ja johtaa maanmiehensä vastarintaan Englannin kruunua vastaan. Se on tragedia, mutta mitä muuta elämältä voisikaan lopulta odottaa kuin tragediaa?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.