Lapsuusaikani kipeät muistot

Sain illalla heikosti unesta kiinni, joten avasin Spotifyn ja ryhdyin kuuntelemaan musiikkia. Olen tehnyt itselleni soittolistoja mielentilojen mukaan ja näistä valitsin ensimmäiseksi melankolisimman. Ajattelin, että rauhallisempi tahtilaji ja haikeat sävelet saisivat unen tulemaan herkemmin. Ja mitä vielä! Mieleeni tulvi noiden surumielisten klassisten kappaleiden aikana mitä mieltä painavampia muistoja. Sellaiset kappaleet kuin ”Narvan marssi” ja Tapiolan kuoron ”Suojelusenkeli” saivat minut herkästi itkemään.

1397172580_b98b8d902d_z
Lähde: Flickr.com

Suojelusenkelin liittyy lapsuuteeni merkittävällä tavalla. Alakoulu-ikäisenä 90-luvulla isoisäni äitini puolelta täytti 80-vuotta. En tiedä kenen idea se lopulta oli, mutta päädyin harjoittelemaan ja esittämään tuona merkkipäivänä suojelusenkelin. Muistan jännittäneeni esiintymisessä ääneni särkymistä, sillä lapsena lauloin hyvin korkealta. En lainkaan ymmärtänyt lauluun sisältyvää emotionaalista sanomaa ja sisältöä tuolloin, mutta nyt tuon kappaleen kuunteleminen saa minut surulliseksi. Isoisäni syntymäpäiväjuhlissa tuolloin laulamani kappale sai monet liikuttumaan ja kyynelehtimään, jota silloin suuresti kummastelin.

Lapsena uskoin jumalaan ja Jeesukseen. Luin kristinuskoon liittyviä tarinoita kirjasarjasta, jossa oli mukana kuvia maalauksista. Tarinat olivat kuin satuja, joilla uskoin olleen jonkinlaista todellisuuden taustaa. Uskoni kuitenkin alkoi vähetä kiusatuksi joutumisen myötä. Vaikka kuinka iltaisin rukoilin, niin aina seuraavana päivänä jouduin jonkun pilkan tai härnäämisen kohteeksi. Lopulta kristinuskosta tuli minulle punainen vaate, jonka avulla voi paeta omaa kyvyttömyyttään vaikuttaa omaan asemaansa. Kun jouduin kiusatuksi, reagoin kiusaajien odotuksien vastaisesti ja välillä seisoin kiusaajiani vastaan. Sain olla välillä rauhassa ja lopulta kiusaajani kiinnostuivat muista epäonnisista. Onneksi osa näistä kiusaajista muuttuivat murrosiän aikana niin paljon, että osasta heistä tuli hyvin reiluja ihmisiä.

Eniten suojelusenkeli-laulu saa minut muistelemaan niitä hetkiä lapsuudesta, jolloin hakeuduin yksinäisyyteen ja itkin. Itkin tunnetta, joka oli äärimmäisen murskaava. Tuo tunne oli se, että aistin jollain tavalla olleeni ei-haluttu ja tuntui kuin en olisi elänyt oikeiden vanhempieni kanssa. Tuo tunne saa minut tälläkin hetkellä kyynelehtimään ja tiedän sen olevan yksi suurimmista syistä masennukseni taustalla. Se on se syy miksi en kykene löytämään hyvää oloa omista teoistani sisäisen mielihyvän kautta, vaan mielihyvän tunteen pitää tulla konkreettisesti ulkopuolelta. Haluan auttaa ja miellyttää, jotta voisin kokea olevani merkityksellinen. Haluan kokea sen tunteen, mikä minulta jäi lapsena kokematta.

Saatat miettiä, että miten hirveässä perheessä olen kasvanut, etten ole kokenut itseäni halutuksi ja rakastetuksi? Itse asiassa lama-ajan perheeni oli hyvin siedettävä lapsuudenkoti. Isäni ei hakannut minua selvin päin, vanhempani osoittivat jollain tasolla rakkautta minua kohtaan ja pahanteon seurauksena sain usein nuhtelut selkäsaunan sijaan. Vanhempani joutuivat kamppailemaan rahavaikeuksien kanssa ja ymmärrän heitä. Tiedän ja tunnen lapsuudesta kavereita, jotka eivät olleet yhtä onnekkaita perheidensä kanssa. Toisaalta tunnen sellaisia perheitä, joissa olisin halunnut olla osana. Niihin perheisiin ei liittynyt raha vaan rakkaus. Kavereiden luona yökyläilemässä ollessa tietyissä paikoissa pystyi aistimaan, miten paljon vanhemmat osoittivat rakkautta lapsiaan kohtaan.

Tänään en ole katkera vanhemmilleni, he toimivat parhaan kykynsä mukaan. Syntymä on arpapeli, jossa voi käydä hyvin, kohtalaisesti tai huonosti. Minulle kävi kohtalaisesti ja olen tällä hetkellä vielä pinnalla. Valitettavasti kaikille ystävilleni ei käynyt edes kohtalaisesti. Yksi näistä ystävistäni on nyt kuollut ja hän eläisi, jos olisi syntynyt kohtalaiseen perheeseen. Tiedän sen varmasti.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.