Iäksi mieleeni jäävä onnistuminen!

Riemuvoitto, siis todellakin! Järjestin tänään osaltani viimeiset näytöt tällä haavaa ja tuntui aivan siltä kuin olisin seurannut urheilukisoja. Jännitin erään oppilaan takana (tietysti sivusilmällä toisia seuraten) sitä, miten tämä oli saavuttamassa näytön täydellistä suorittamista. Siis kohti täysiä pisteitä. Se miksi jännitin kyseisen oppilaan suoritusta oli se, että tämä kyseinen henkilö oli lähes puolet kurssista täyden apatian vallassa tai henkisesti poissa opettaessani erinäisiä aiheita tietotekniikasta. Rikkomatta kuitenkaan kenenkään yksityisyyttä ja syyllistymättä virkarikkeeseen kerron hieman tarkemmin siitä, mitä oikein tapahtui (ilman yksilöiviä ja tunnistettavia yksityiskohtia).

384207390_bb164955fe_o
Lähde: Flickr.com

Tämä oppilas istui usein omissa oloissaan ja vuorovaikutus muihin oppilaisiin sekä minuun oli lähes olematonta. Hän keskittyi tunneilla usein pläräämään puhelintaan, enkä häirinnyt häntä juuri missään vaiheessa kurssin alkupuolella. Tämä toistui kerrasta toiseen ja oppitunneista toiseen. Vetäytymällä hän tosin kiinnitti minun huomioni ja otinkin aivan rauhassa tilanteen kehittymisen seurannan.

Sitten erään tapahtuman jälkeen, jolloin hän ei todellakaan viipynyt enää ympärilleen luoman suojakuoren sisällä, päätin toimia. Toimiani en paljasta, ne kertoisivat hänestä liikaa. Mutta seuraavilla tunneilla ryhdyin ottamaan häneen aktiivisempaa kontaktia ja sainkin lopulta vaivattomasti katsekontaktin, kun selvitin häntä kiinnostavan aiheen. Eli motivaation peruspilarin! Aina joka ikisessä vuorovaikutustilanteessa hän jaksoi toistaa toisilta opittua kaavaa: ”En mä osaa, ei musta ole tähän!”

Kun viimein saapui päivä, jolloin meidän tarkoituksena oli harjoitella näyttö läpi, hänestä paistoi suuri epävarmuus omaan itseensä ja omiin piileviin kykyihin. Kun en mitään muutakaan keksinyt, niin motivoin häntä tiivistetysti tällä viestillä: ”Näytetään niille! Näytetään systeemille mistä kana pissii!” Motivoin häntä mahdollisimman useassa käänteessä ja kävinkin toteamassa täysin totuuden mukaisesti, että ”sähän osaat tämän!”

Ja niin koitti tämä päivä ja julistin näytön alkaneeksi. Näytölle asettamani aikaraja oli tiukka (vaikka puhuinkin oppilaille päinvastaista) ja hetken näytti siltä, että tämä oppilas heittää hanskat tiskiin jo aivan alkumetreillä. Mutta sainkin todistaa sisuuntumisen! Jos tämä olisi ollut juoksukisa, niin hän olisi ollut se verenmaku suussa pinkova altavastaaja. Palasin vaivihkaa aina hänen selkänsä taakse ja ajan kuluessa ryhdyin aidosti jännittämään edistymistä. Tsemppasin häntä mielessäni, ”hei, susta on kyllä siihen! Älä luovuta missään nimessä!”

Ja suureksi ylpeydekseni ja hänen hämmästykseksi sainkin nostaa hänet podiumille muutaman muun kanssa. Voin vain kuvitella niiden liiaksi itsevarmojen tai itsestään liiaksi epävarmojen oppilaiden ajatuksia siitä, että miten ihmeessä hän kykeni täydelliseen suoritukseen. Tätä voisin pitää jatkossa malliesimerkkinä siitä, että altavastaajakin voi yltää mielettömiin suorituksiin, jos vain päättää saavuttaa asettamansa tavoitteen. Tai no oikeastaan näyttö oli todella simppeli, jonka vaikeustason yli- tai aliarviointi johti useiden kohdalla vääränlaiseen tunnereaktioon. Sitä voisikin verrata siihen, että kaikesta ulkoisesta häiriöstä huolimatta päättää vain tehdä parhaansa lopputuloksesta välittämättä, huulta purren ja vaikka väkisin. Joskus se voi johtaa odottamattomiin seurauksiin. Sitä se oli, ei hän uskonut aluksi itseensä. Toivottavasti tilanne korjaantuu hänen osaltaan edes vähän tämän myötä!

Tietoa kirjoittajasta

Mies Vailla Varjoa

Bloggaaja vuoden 2017 lokakuusta alkaen, aiheina elämä henkilökohtaisesti ja läheltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.