Miehen käyttöohje (FIN)

Jürgen W Braun Design: Sepp Landsbek Words: Otl Aicher 1995

Tässä se tulee, kiire pois ja lukkiutukaa hetkeksi rauhalliseen tilaan. Olit sitten nainen tai feminiini osapuoli homoseksuaalisessa suhteessa, niin tässä tulee kaiken kattava (ja helvetin lyhyt) opas siitä, miten miestä käytetään. Ja minä tiedän, että te naiset ja feminiinit luette näitä ohjeita, sillä tosimiehet lukevat ohjeita vasta kun psykiatri antaa käteen lääkemääräyksen masennuksen hoitoon viinan sijaan. Tai siinä tilanteessa, kun nainen tulee kertomaan, että sehän lukee siellä saatanan ohjeessa!

Provosoimalla totuus esiin – pelisilmää härkkimisessä

Oli mies sitten kuumaverinen sähikäinen tai rakastettava nallekarhu ja Nobelin rauhanpalkinnon saajan esikuva, niin kenet tahansa saa kakistamaan totuuden ilmoille provosoimalla. Miehen tunne-elämän taidot ovat niin alkeelliset, että pienellä tökkäyksellä saa kaivettua sen oleellisen ja tarpeellisen informaation käyttöönsä. Jos olet yrittänyt provosointia ja epäonnistunut siinä, niin sitten et tunne miestä riittävän tarpeeksi. Provosointi tapahtuu miehen selkärangan ja periaatteiden kautta, joten ihmistuntemus tässä tilanteessa on kaiken A ja O.

Mutta varoituksen sana. Jos nainen on kykenevä muistamaan miehen virheet vuosien päähän, niin miehen kokema liiallinen ja ilmiselvän ilkeä provosointi siirtyy sukupolvelta toiselle. Vähäisemmästäkin on historiassa merkittävien vaikuttajanaisten maine loattu vuosisadoiksi, siinä missä miehet ovat kusipäisyydestään huolimatta esitetty usein uudistajina ja ihailtavina hallitsijoina. Naisen muisti häviää hautaamisen myötä, miesten liikkeelle panemat legendat kestävät vuosisatoja. Jos ette usko, niin perehtykää keisarinna Theodoran elämään. Siinä melkoinen nainen, joka sattui astumaan erään virkamiehen ja historioitsijan varpaille kerran. Ja tuon naisen maine elää edelleen, vaikka hän kuoli vuonna 548.

Ja todellinen varoituksen sana liittyy myös tähän provosointiin. Liika on liikaa ja jos tästä tulee tapa, niin kenestä tahansa voi sukeutua lopulta nyrkkisankari. Siinä on turha itkeä ritarillisten asenteiden perään, jos on itse aiheuttanut provosoinnillaan itselleen mustan silmän. Tiedän, että joidenkin ihmisten otsasuonet pullistuvat tämän edellisen lauseen takia, joten väännän tämän rautalangasta: Väkivalta on ehdottomasti väärin, mutta tiikerillä ratsastava päätyy yleensä sen tiikerin suuhun. Tuo vertauskuva on suoraan John F. Kennedyn virkaanastujaispuheesta.

Pehmeät eli hitaat, mutta palkitsevat keinot

Esittelin provosoinnin ensin, sillä se on se helpoin tie lyhytaikaiseen onneen. Saat aivan varmasti taattuja riitoja aikaiseksi provosoimalla, mutta todellinen onni piilee hienotunteisuudessa ja suoruudessa. Johtuen juuri aiemmin mainitsemastani miehen heikosta tunne-elämän taidosta tämä on kuin avautumaton ruusu, joka kukoistaa vain oikeissa olosuhteissa. Sille pitää antaa aikaa, mutta huolenpitoa. Ei riitä, että kerran kysyy ja jättää asian sikseen, jos vastauksena on murinaa. Pehmeällä äänensävyllä ja säännöllisellä toistolla alkaa se murinakin muuttua ymmärrettäviksi lauseiksi.

Suoruuden pitää ilmetä siinä, että se kissa nostetaan välittömästi pöydälle (pehmeällä äänensävyllä): ”Mikä nyt on, haluaisitko kertoa siitä minulle?” Siinä teille vuorosanat, joita hokemalla se sanainen arkku aukeaa vihdoin! Nuo sanat voivat kuulostaa sanan ”haluaisitko” myötä ehdolliselta, mutta eihän se niin ole. Mies miettii tämän kaavan mukaan: ”Perkele, sehän haluaa tietää! En mä haluaisi, mutta toisaalta.. Kun se kerrankin noin kysyy, niin kerronpa pois. Lakkaapahan kyselemästä.”

Tai mieshän ei näin ajattele, mutta jotenkin se lakoninen ajatusvirta täytyy pukea ymmärrettäviksi sanoiksi.

Miehen tunteet ja peniksen pituus

Mikään ei ole niin herkkä ja hauras kuin miehen tunteet (sekä itsetunto penikseen liittyen). Jälleen kertauksena se, että miehen tunne-elämän taidot ovat jotakuinkin kehittymättömät, mikäli niitä vertaa naisen vastaaviin. Siksi saattaa vaikuttaa siltä, että naiset kestävät mitä vain. Se on vain harjoituksen puutetta ja miehille lätkäistyn roolin syytä. Kun ei saa porata, niin sitä tunne-elämän säätelyä ei pääse harjaannuttamaan. Pojat eivät kasva kovinkaan usein nukkeleikkien avulla sosiaalisen kanssakäymisen ammattilaisiksi, vaan pääasiassa he rassaavat pikkuautoja tai potkivat palloa keskenään. Jos tulee erimielisyyksiä, niin se hoidetaan turpaan vetelemällä tai kiusaamalla. Jäikö vielä epäselväksi miksi naiset ovat yliedustettuja sosiaali- ja terveysalalla?

Tässä kultainen neuvo:

Jos mies vaikuttaa suuttuneelta tai loukkaantuneelta, niin älä saatana naura!

Mikään ei ole niin nöyryyttävää, että miehen itseensä ottamiselle nauretaan. Oikea lähestymistapa on ensin sovittelu ja vasta sitten asialle nauraminen. Anna siis miehelle itselleen aikaa tajuta tilanteen naurettavuus. Sitä miehet tekevät, vetävät herneet aivan ihme asioista.

No entä se penis? Oli se millainen tai minkälainen tahansa, niin se ei koskaan ole täydellinen. Mies voi sanoa, että ”hän on siihen ihan tyytyväinen.” Paskapuhetta isolla P:llä. Mies on vain hyväksynyt tappionsa luonnon arpajaisissa, se on kaukana tyytyväisyydestä. Sama kuin nostaisi kädet viime hetkellä ennen rekan iskeytymistä pikkuauton keulaan ja yrittäisi verrata sitä siihen, että ainakin viime hetket tuntuvat sitten jännittäviltä. Totuus ei muutu mihinkään. Mies ei ole veitikkaansa tyytyväinen sen ulkoisten puitteiden suhteen, vaikka saakin sen kautta ison osan elämänsä nautinnoista. Peniksestä ei saa miehelle nauraa, mutta penikselle saa suoraan puhua. ”Oletpa sinä niin lutuinen” kuulostaa jo paremmalta kuin ”onpa sinulla lutuinen pippeli.” Jälkimmäisen lauseen kuultuaan mies todennäköisesti muuttuu pölyksi ja häviää lattialautojen välistä näkymättömiin.

Post Scriptum

Eivät nämä ohjeet kaiken kattavia ole ja muistuttaisinkin, että pitäkää miestä tasavertaisena ihmisenä itsenne kanssa tietyin poikkeuksin: Älä oleta, että miehellä on ne samat viimeiseen asti hiotut ihmissuhde- ja tunne-elämän taidot kuin sinulla. Tasa-arvoa ja -vertaisuutta voi harjoittaa täysin, mikäli ymmärtää miehen puutteet ja ottaa tehtäväksi kouluttaa ne miehelle. Se on parisuhteen paras puoli: Toiselta voi oppia joka päivä aina jotain uutta. Jos ei opi, niin sitten ollaan jo hieman kusessa.

Tietoa kirjoittajasta

Mies Vailla Varjoa

Bloggaaja vuoden 2017 lokakuusta alkaen, aiheina elämä henkilökohtaisesti ja läheltä.

Yksi ajatus artikkelista “Miehen käyttöohje (FIN)”

 1. Kiitos Mies Vailla Varjoa, mainio puheenvuoro mies-nainen interaktiosta. Tärkeää asiaa huumorin varjolla, mutta ei sen varjossa.

  Törmäsin jostain syystä tähän hienoon kirjoitukseesi vasta nyt, aika harvoin luen blogitekstiä, jossa on näin paljon todellista asiaa ja samalla vinkkiä ja viestiä niin maskuliineille kuin ennen kaikkea feminiineillekin. Niin usein kaiken maailman ihmissuhdeteksteissä toitotetaan sitä, miten miehet pitäisi saada ymmärtämään naisen tunne-elämää, mutta on hyvä huomata, että asiassa on kääntöpuolensakin.

  Ihmissuhteissa sitä saa mitä tilaa, valitettavasti, toisaalta vähemmän valitettavasti. Riippuu tilanteesta, taustasta ja ihmisten välisestä historiasta.

  Mitä tuohon turhanaikaiseen härkkimiseen ja henkiseen väkivaltaan tulee, liian moni nainen olettaa sen olevan jollain tasolla hänen oikeutensa, ja paskatestaamisessakin tuon eri muotoja menestyksellisesti käytetään. Tuosta on varmaan lähes kaikilla miehillä kokemuksia.

  Tiedän myös senkin, että moni naislukija saa paskahalvauksen lukiessaan lauseesi: ”Siinä on turha itkeä ritarillisten asenteiden perään…” Mikä tuossa on niin vaikeaa ymmärtää? Kohtele toista niin hyvin, avoimesti ja tasapuolisesti arvostaen, niin sinua kohdellaan samoin. Tunge vertauskuvallisesti sanottuna sormesi rystystä myöden toisen sieraimeen, niin saat satavarmasti aikaan haluamasi reaktion eikä se useimmiten ole kaunis. Valinta on jokaisen oma.

  Fyysinen väkivalta ei ole oikein, koskaan, ketään kohtaan, toisaalta ei ole henkinenkään. Sukupuolten sisällä tai niiden välillä, millään tasolla. Lähdetään siitä, päädytään siihen. Tunnustetaan molemmin puolin tuo universaali totuus ja toimitaan sen mukaan. Ilman poikkeuksia, ei lipsuta, ei edes tavoitella ”tilaa” lipsua.

  Luottamuskysymys, puolin ja toisin.

  IE

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.