Minä, manipuloija

”Sä osaat varmaan manipuloida mua mielesi mukaan?”, hän sanoi ja siltä seisomalta myönsin sen. Kerroin, että ”se onkin ainoa taito, josta olen itsessäni erittäin varma ja voin näyttää miten se toimii.” Pyysin hänet istumaan pöydän ääreen ja siirsin toisen tuolin aivan hänen tuntumaan, johon kävin istumaan. Ryhdyin puhumaan ja jututtamaan häntä. Rehellisesti sanottuna minulla meni alle minuutti siinä, että sain hänet puhuttua pussiin. Puhuin, kuuntelin ja takerruin hänen eleisiin sekä sanoihin, joita aloin kyseenalaistamaan. Turhautumisen pystyi välittömästi näkemään hänen silmistään. Lopetin siihen ja sanoin, että tuota taitoa en ikinä tule käyttämään häntä tai muita läheisiäni kohtaan, vaan mieluummin pidättäydyn lahjani osalta. Sen käyttäminen olisi minulle kovin vaivatonta, mutta se johtaisi vain tulehtuneeseen ihmissuhteeseen ja väärinkäyttöön.

45351422385_4ddc0261d7_b
”Joskus manipuloimme jopa itsemme uskomaan johonkin sellaiseen, mitä ei oikeasti ole olemassa.”

Jos et ole ensimmäistä kertaa lukemassa kirjoituksiani, niin tiedät minun seuraavan Docventures-ohjelmaa joka viikko. Minulle tärkeintä antia eivät ole niinkään elokuvat, sillä niitä voin katsoa aina silloin kun haluan. Paras anti kyseisessä ohjelmaformaatissa on elokuvan jälkeinen keskustelu, jossa oman alansa asiantuntijat keskustelevat elokuvan aihepiiristä erittäin rakentavaan sävyyn.

Tänä tiistaina aiheena on ihmisten tahallinen harhaanjohtaminen, jonka motiivina on yleensä raha. Aina motiivina ei suinkaan ole raha, vaan ihmisen läpeensä turmeleva valta. Tällaista vallankäyttöä ilmenee melko usein parisuhteissa, toinen kiertää toisen oman pikkurillinsä ympärille. Tuolla tavoin toimiva voi sen tehdä myös lähes tietämättään itseään puolustaessaan, jos sattuu omaamaan erinomaiset vuorovaikuttamisen taidot. Yleensä toisen harhaanjohtaminen ja suoranainen sumuttaminen ovat kuitenkin täysin tietoisia valintoja. Manipulointi on toisen hyväksikäyttöä, alistamista omaan tahtotilaan. Ja nyt voisi kysyä sen klassisen miksi-kysymyksen: Miksi toinen halutaan alistaa omaan tahtotilaan?

Eikö alistetun kanssa eläminen olisi todella tylsää? Toinen tekee juuri niin kuin itse haluat. Ei. Väärä kysymys. Onko eläminen alistetun partnerin kanssa itselle palkitsevaa. Kyllä. Itselläni ei tästä ole suoraa omakohtaista kokemusta, mutta lukemieni tosikertomusten pohjalta se on todella sitä. Se on alistajan itsetuntoa palkitsevaa toimintaa, saada toinen toimimaan oman tahtonsa mukaan. Valta tuntuu hyvältä, sillä sitä ei voi rahalla suoraan ostaa. Voit olla miljardööri, mutta mikään kauppias ei myy valtaa siten, että sitä voisi ostaa. Pois luettuna tietysti BDSM-alakulttuurisuuntaus dom-sub, joskin siinä mielihyvän saavuttaminen on tiukasti rajatuissa olosuhteissa ja kestoltaan lyhytaikainen.

Jonkinlaista samaistumispohjaa minulla on olemassa koiranomistajana. Tosin en saa mielihyvää siitä, että koirani on alistuvainen minulle. Mielihyvää tuottaa se, että koira onnistuu joskus tekemään oikein jonkin tempun, jota olen yrittänyt sille kouluttaa ja eläimen osoittamat alistumisen merkit oikeastaan aiheuttavat minulle pahaa oloa. Ei minulle pidä alistua, muuta kuin käskyihini palata luokseni tai lopettaa ei-haluttu toiminta, kuten hyppiminen vieraita vastaan.

Onko palkitsevaa saada ihmismassat toimimaan sinun tai työnantajasi tahdon mukaan? Kyllä. Tätä työtä tekevät päivittäin myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset, he yrittävät manipuloida asiakkaita ostamaan sellaista, millä ei heille oikeastaan sillä hetkellä ole tarvetta. He ovat puhelinmyyjiä, f2f-markkinoijia, kytkykauppiaita, saneerausfirmojen ovelta ovelle kiertäjiä, yritysten markkinointiassistentteja ja -päälliköitä, aluemyyntipäälliköitä ja niin edelleen. He ovat päivittäisiä raatajia, jotka ovat sellaisen kuin kapitalismin verikoiria. Ilman heitä kasvua ei olisi, ilman heitä ihmiset eivät kuluttaisi yhä enemmän ja enemmän. He manipuloivat meitä päivittäin ja se on hyväksyttyä.

Ja sitten suutumme, kun joku kauppaa onnellisia ajatuksia verkkokurssin kautta lääkkeeksi vaivoihin. Kyllä, on edesvastuutonta markkinoida tarjontaansa ylimalkaisesti ja vasemmalla kädellä hutiloituna. Maassamme historiallisen suurena pidetty uhkasakko lyötiin henkilölle, joka ei oikein ymmärtänyt mahdollisuutta saada kyseenalaista julkisuutta markkinointityylillään. Tässä tapauksessa viranomaiset saivat helpon kohteen, kun tuolla markkinoilla on oikeasti vaarallisia sumuttajia, jotka piilottavat haittavaikutukset kilometrejä pitkiin tuote- tai käyttöturvallisuusselosteisiin. Oletteko ikinä tarkastelleet millaisia haittavaikutuksia joillakin mielialalääkkeillä voi olla? Sydäninfarktilta tuntuvat oireet voivat olla suhteellisen yleisiä joidenkin harmittomalta tuntuvien lääkkeiden kohdalla, mutta silti lääkärit määräävät niitä meille.

Tapasin viime viikolla psykiatrian erikoislääkärin keskustellaksemme tahdostani päästä kognitiiviseen psykoterapiaan, tavoitteenani oppia tehokkaampia menetelmiä aika-ajoittain ilmenevän masennuksen ennaltaehkäisyyn. Masennus kun on ollut kohdallani välillä sen verran paha, että se on tehnyt minusta täysin työkyvyttömän. Hän kysyi, että miksi olin jättänyt mielialalääkityksen pois. Kun olin kertonut perusteluni, jotka liittyivät niin sivuoireisiin kuin itse asiassa mielialalääkkeen tasaavan vaikutuksen tarpeettomuuteen tietyn käyttöajan jälkeen, niin hän kertoi minulle seuraavan asian: ”Sinä näytät tuntevan itsesi todella hyvin ja uskon, että juuri kognitiivisella psykoterapialla sinä saat parhaiten tuloksia aikaan. Oikeastaan sillä koulukunnalla ei ole väliä, vaan sillä millainen se terapeutti on ihmisenä.” Niin. Oliko hän samaa mieltä kuultuani perusteluni, vai manipuloinko hänet uskomaan, että minä tunnen terveydentilani ja tarpeeni häntä paremmin? Voitte miettiä sitä, sillä sitä vastausta en aio teille tarjota.

Niin. Olen mestari manipuloimaan, saamaan ihmiset hämilleen itse lausumistaan sanoistaan ja kyseenalaistamaan omat ajatusmallinsa, omat käsityksensä tapahtuneista. Pystyn johdattelemaan, pystyn saamaan ihmiset kiihtyneiksi ja seuraavassa hetkessä osoittamaan heille, että ”sinulla taitaa olla joku ongelma, kun tuolla tavalla riehaannut? Huomasitko?” Mutta miten usein turvaudun tähän taitovalikoimaan, jonka hallitsen? Todella harvoin. Miksi huijaisin elämän pelissä, sillä tiedän mitä huijaamisesta seuraa tietokonepeleissä: Peleistä tulee tylsiä, jos voittaa aina.

Tietoa kirjoittajasta

Mies Vailla Varjoa

Bloggaaja vuoden 2017 lokakuusta alkaen, aiheina elämä henkilökohtaisesti ja läheltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.