Anteeksi, loukkaavat kysymykseni

99535218_fdfab8c28b_bMiltähän mahtoi tuntua Sokrateksesta kun hän nautti myrkkykatkosta uutettua myrkkyä vuonna 399 ennen ajanlaskun alkua? Olen miettinyt tätä useasti tämän viikon aikana lukiessani netin keskusteluja, jotka ovat täynnä oman erinomaisuuden korostamista ja heppoisille perustuksille rakennettuja käsityksiä ihmisyydestä. Nuo kaksi asiaa tuntuvat heiveröisiltä korttitaloilta, kun ryhtyy esittämään samoja kysymyksiä kuin tämä länsimaisen filosofian oppi-isä miltei kaksi- ja puolituhatta vuotta sitten. Ja vastaanotto näille kysymyksille on lähes yhtä vihamielistä kuin tuolloin antiikin aikaan.

Hän myös pysyi kriittisenä, esittäen epämiellyttäviä kysymyksiä loppuun saakka.

Harvemmin Sokratesta käsitellessä muistetaan hänen elämänhistoriansa. Hän oli peloponnesolaissodan veteraani, hopliitti, ja nähnyt Ateenan häviämässä sodassa Spartaa vastaan kuolemaa. Epäilemättä se vaikutti hänen maailmankatsomukseensa ja asenteeseen elämää kohtaan. Edes kuolemantuomion saatuaan hän ei aikalaistensa kertomusten mukaan vaipunut epätoivoon, vaan pysyi elämäniloisena. Hän myös pysyi kriittisenä, esittäen epämiellyttäviä kysymyksiä loppuun saakka. Tuollainen suhtautuminen ympäröivän maailman tilaan kuolemankin edessä varmasti ärsytti monia, erityisesti niitä, joita hän oli kysymyksillään onnistunut loukkaamaan ja osoittamaan heidän viisautensa sekä järkeilyjensä vajavaisuuden.

Kykenisitkö itse perustamaan perheen ihmisen kanssa, joka pitää mielipiteitään järkkymättömänä totuutena eikä kykene taipumaan kompromisseihin ihmissuhteissaan?

Ihmisten loukkaamiseksi ei tänä päivänä tarvitse enää mitään muuta kuin kysymysten esittämisen. Niin pitkälle ei tarvitse mennä, että alkaisi nimittelemään tai haukkumaan, vaan siihen riittää pelkästään halu oppia toisen muodostamien näkemysten syyt. Osoittamalla suurta uteliaisuutta ja kiinnostusta toisen mielipiteitä kohtaan saa usein palkkioksi vihamielistä sadattelua tai leimaamisyrityksiä jonkun ideologian kannattajaksi. Tekeytymällä tyhmäksi ja tietämättömäksi Sokrateen tapaan saa tietää, että ihmisillä on pakonomainen tarve puhua ja tulla kuulluksi, vaikkei heillä varsinaisesti ole mitään sanottavaa. Se on täysin ymmärrettävää, joku oikeutus olemassaolollemme meidän pitää löytää. Joillekin se oikeutus löytyy mielipiteiden esittämisestä, riippumatta niiden todenperäisyydestä tai siitä, että onko niiden muodostamiseen käytetty minkäänlaista syvällisempää pohdiskelua.

Tämä nykyajan kuva heijastuu täysin myös muodostamissamme ihmissuhteissa. Aivan yksi ja sama mitä muut ajattelevat, minulla on mielipide! Trendi on nähtävissä siinä, että yhden ihmisen talouksien määrä on kasvussa ja syntyvyys sakkaa. Tämä esittelemäni päätelmä voi tuntua aika kaukaa haetulta, mutta pohdiskele samaa kuin minä: Kykenisitkö itse perustamaan perheen ihmisen kanssa, joka pitää mielipiteitään järkkymättömänä totuutena eikä kykene taipumaan kompromisseihin ihmissuhteissaan?

Jos olen joskus kovin allapäin, niin huvitan itseäni seuraavalla ajatusleikillä: Kyseenalaistan usein itseäni ja pidän itseäni aivan jonain muuna kuin viisaana tai älykkäänä. Jos tuon tämän esille julkisessa keskustelussa sellaisten kanssa, joita olen onnistunut kysymyksilläni loukkaamaan, niin he kyllä puolustavat noita näkemyksiäni itsestäni. He ovat minua ja kyseenalaistamistani vastaan, mutta toisessa hetkessä he yhtyvät mielipiteisiini sen enempää ajattelematta. Saan heidät siis puolelleni hyvin helposti, eivätkä he edes itse ymmärrä tätä. Ehkä heidän ei tarvitse tietää, sehän saattaisi loukata heitä vielä enemmän!

Tietoa kirjoittajasta

Mies Vailla Varjoa

Bloggaaja vuoden 2017 lokakuusta alkaen, aiheina elämä henkilökohtaisesti ja läheltä.

Yksi ajatus artikkelista “Anteeksi, loukkaavat kysymykseni”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.