Älä takerru, vaan päästä irti

Samsara

Vankilapastori istui minua vastapäätä ja sanoi: ”Itketkö siksi, että huomaat kykeneväsi hyvään?” Kun mietin sillä hetkellä pastorin sanoja, niin ymmärsin miten ankara ja armoton olen elämäni aikana ollut itseäni kohtaan. Nyökkäsin ja jatkoin puhumista siitä, miten arvottomana pidän itseäni suhteessa muihin ihmisiin. ”Ajattelen hyvin usein sitä, että olemassaoloni näiden muiden ihmisten keskuudessa ei näy missään. Tai jos näkyy, niin pahassa”, minä sanoin.

Itkin, koska olin juuri muistellut erästä tapahtumaa. Olin palamaassa juoksulenkiltä, kun ohitin maassa maanneen ja tämän ympärillä olleet samanikäiset pojat. Kun olin jo tavallaan mennyt paikan ohitse, niin kuulin miten maassa maannut poika valitti. Käännyin ja menin hänen luokseen. Katsoin harmaita kasvoja ja päätin sillä hetkellä soittaa hätäkeskukseen. Odotin pojan luona ja pyysin häntä hengittämään ihan rauhallisesti. Ambulanssin saapuessa lähdin pois. Muutamia viikkoja myöhemmin sain viestin kiertoteitse pojan äidiltä, että olin pelastanut hänen poikansa hengen. Jos apu olisi tullut paria minuuttia myöhemmin, niin poika olisi kuollut. Pojan äiti, saati kukaan muukaan ei edes tiennyt nimeäni, mutta oli tehnyt töitä selvittääkseen kuka paikalle pysähtynyt.

Puhuttuani pastorin kanssa en ole enää pitänyt itseäni täysin merkityksettömänä, vaikkakin olen pitänyt itseäni senkin jälkeen vähäisenä vaikuttajana muiden elämissä. Vaikka olen saanut kuulla toista. Otan sen neutraalisti vastaan, vaikka saatan mielessäni kohauttaa olkiani ja ajatella: ”Hän liioittelee asiaa mielessään, ei se oikeasti noin merkittävää ole. Tämä minun vaikutukseni.”

Et elä tyhjiössä, etkä eläisi kauan sellaisessa

Todellisuudessa jokainen tekomme ja tekemättömyytemme, sanomamme sanat ja puhumattomuus vaikuttaa kaikkiin ihmisiin ympärillämme. Me emme voi vaikuttaa tähän. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, miten toimimme tai olemme toimimatta, puhumme tai olemme sanomatta. Ja siihen vaikuttaminen kantaa aina jonkinlaista hedelmää.

Ihmissuhteista parisuhde on korvaamattoman arvokas siinä, miten voimme vaikuttaa itseemme. Se toinen, se merkittävä toinen, toimii jatkuvana peilinämme ja tekee sitä tiedostamattaan. Ja me peilaamme itseämme toisiin, tekemällä tulkintoja toisesta omasta näkökulmastamme. Parisuhteen, kuten oikeastaan monen muunkin ihmissuhteen ongelmat piilevät juuri näkemyseroissa. Näkemyseroja ei voi kehittää pois, mutta suhtautumistaan omaan subjektiivisuuteen voi. Siihen vaikuttamalla voi vaikuttaa suuresti omaan tyytyväisyyteensä elämään jo ylipäätäänkin, vaikkei eläisikään parisuhteessa.

Suurimmat ongelmat toisten ihmisten kanssa alkaa silloin kun pyrkii muuttamaan toista. Egosi saa sinut uskomaan, että toisen on muututtava. Mutta todellisuudessa egosi yrittää vakuutta sinut toisten muuttamisesta, jottei sinun egosi tarvitsisi muuttua itse ja myöntää virheitään. Ego nimittäin rakastaa olla aina oikeassa, vaikka seisoisit uppoavassa veneessä keskellä merta. ”Tämä tappi kädessäni ei ole edelleenkään se ongelma, se on tuo liian viskoosi vesi!”

Ihmiset ympärilläsi kukoistavat, kun annat heidän olla oma itsensä. Kun et takerru heihin, niin sinun ei tarvitse pohtia heidän muuttumistaan heidän puolestaan. He kyllä muuttuvat eli kehittyvät ja kasvavat, mutta omalla painollaan. Eivät sinun. Saatat kiinnittää huomiota mieluummin toisten virheisiin, sillä omaan kotipesään koskiessa saattaisi tehdä ikävän havainnon: Minussa onkin aika paljon asioita, jotka minun tulisi käsitellä. Ihmisen ego on innokas arvostelemaan, mutta helvetin laiska tekemään töitä ihosi sisäpuolella.

Valaistuminen ei ole valojen näkemistä

Henkisissä harjoituksissa ei ole kyse mistään ihmeellisen ja ylimaallisen tiedon tavoittelusta. Moni on ymmärtänyt jopa valaistumisen väärin ja tästä johtuen meditaatiota pidetään usein humpuukkina. Sitä se ei todellakaan ole. Eikä kyse ole hengellisyydestä, henkisissä harjoitteissa ei oteta kantaa uskomuksiin. Siinä tutustutaan tärkeimpään asiaan ihmisen elämässä eli itseen. Valaistuessa ihminen alkaa ymmärtämään ensin itseään ja sitten itsensä ulkopuolisia asioita.

Oli harjoitus mikä tahansa, niin se aloitetaan usein hengityksestä. Meditointi aloitetaan lähes poikkeuksetta siitä. Tai voihan työsuoritteenkin ottaa henkisenä harjoitteena, ja aloittaa keskittymällä hengitykseen ennen toimeen ryhtymistä. Ensimmäinen huomio mitä hengityksestä yleensä tehdään on se, että hengitämme varsin pinnallisesti. Kun hengittämiseen keskittymiseen lisätään uloshengityksestä alkava laskeminen yhdestä kymmeneen ja uudelleen alusta aloittaen, niin huomataan yleensä oman mielen kaoottisuus. Mieli lähtee usein laukkaamaan ja laskemisen saa hyvin usein aloittaa alusta. Kokeneemmilla ei enää ole yhtä suuria vaikeuksia, mutta he kehittävätkin taitojaan pitää mielensä kurissa.

Kolmas huomio on se, mikä herättää ensimmäiset pohdiskeluun johdattelevat kysymykset itsestä: Kun minä lasken päässäni hengityskertojani uloshengitystä ensimmäisellä tavulla painottaen, niin kuka on se joka laskee, kuka on se joka kuuntelee tuota laskemista ja kuka on se joka turhautuu, kun joudun aloittamaan alusta? Ego nimittäin ei ole mikään multi-taskeri, ja sen voit huomata silloin kun koet jonkinlaisen tunnekuohun. Ego sulkee usein kaiken muun ulkopuolelleen, jos se keskittyy johonkin itselleen tärkeään.

Henkisten harjoitusten (oli ne sitten mihin arkielämäsi väliin työnnettyjä, ulkoisesti tunnistettavia tai tunnistamattomia) tekeminen johtaa aina lopulta hyvään. Se on itsekeskeinen investointi, mutta hyvällä tavalla. Siitä nimittäin hyötyy ympärilläsi olevat ihmiset. Ja usein se johtaa tilanteisiin, joissa ympärilläsi olevat ihmiset alkavat huomaamaan muutoksesi. Se jos mikä muuttaa heitä itseään.

Tietoa kirjoittajasta

Mies Vailla Varjoa

Bloggaaja vuoden 2017 lokakuusta alkaen, aiheina elämä henkilökohtaisesti ja läheltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.